Бременността след успешно лечение на рак на гърдата е напълно безопасна. Това заяви проф. Маттео Ламбертини във видеообръщение в първия ден от Деветата годишна научна конференция на Българската асоциация по медицинска онкология (БАМО).

Събитието ще продължи до 19 юни. По време на него медицинските специалисти ще обсъдят темите рак и бременност и качество на живот при пациенти със солидни тумори в хода на адювантно лечение. Акцент на конференцията са и български научни постижения в сферата на онкологията.

Около 50 % от жените, диагностицирани с рак на гърдата, изпитват притеснения, дали ако се подложат на лечение, това ще доведе до фертилност, каза проф. Ламбертини. По думите му това зависи от типа лечение и степента на напредване на заболяването. Той обясни, че при пациентките, подложени на химиотерапия, е препоръчително да се изчака една година след лечението преди да опитат да забременеят.

За съхранението на фертилитета трябва да се говори при всички пациентки в репродуктивна възраст, каза Д-р Георги Стаменов от МБАЛ за женско здраве „Надежда“.

Той отбеляза, че онкоболната жена/мъж трябва да се изпраща към репродуктивен специалист, а не на онкохирург. По думите му е препоръчително тези пациенти да замразят свои яйцеклетки или сперматозоиди преди лечение. Д-р Стаменов напомни, че употребата на tamoxifen при жени в репродуктивна възраст изчерпва яйчника и причинява ендометриална хиперплазия.

Хирургията и радиотерапията са най-безопасните методи за лечение на рака по време на бременност, отбеляза д-р Маргарита Таушанова. По думите ѝ рискът за смърт при майката не се увеличава, ако се приложат хирургически методи и има малък риск от спонтанен аборт. Може да се приложи по време на всеки период от бременността, заяви тя.

Д-р Таушанова обясни, че радиотерапията може да се прилага далеч от тазовите органи и коремната област. След втората до осмата седмица може да предизвика малоформации, добави тя. По думите ѝ рискът за неуспешна бременност по време на радиотерапия намалява след 25-ата седмица от бременността.

Не се препоръчва и употреба на цитостатъци при първия триместър от бременността и след 35 гестационна седмица, каза още тя.

Вижте оригиналният текст ТУК Българска Асоциация по Медицинска Онкология